Метотрексат за ревматоиден артрит

Метотрексат за ревматоиден артрит

Ревматоиден артрит (RA) е хронично състояние, което се случва, когато имунната система атакува здрави стави. Лекарите могат да лекуват полученото възпаление и болка с метотрексат, лекарство, което потиска имунната система.

От 40 -те години на миналия век лекарите са използвали метотрексат като лечение на рак. През 80 -те години учените откриват, че това също може да помогне за облекчаване на болката и подуването на RA, както и други симптоми на състоянието. Три години по-късно Администрацията по храните и лекарствата одобри лекарството за тази цел и сега това е лечение на първа линия за RA.

Метотрексат е антиревматично лекарство, модифициращо болестта (DMARD). Това означава, че това е едно от групата лекарства, която променя хода на RA и може да забави ефекта му върху ставите.

В тази статия изследваме метотрексат за RA, включително средните дози и съображения за безопасност.

Каква е средната перорална доза на метотрексат?

Средната доза на пероралния метотрексат за RA започва от 7,5-10 милиграма (mg) седмично. Това е еквивалентно на 3 или 4 хапчета, взети веднъж седмично. Ако е необходимо, лекар може да повиши дозата до 25 mg седмично или повече, в зависимост от това какво може да толерира човек. Прегледът от 2017 г. отбелязва, че самостоятелното метотрексат може значително да намали прогресията на RA при дозировки от 7,5–25 mg седмично.

РА на човек може да реагира по -добре на комбинация от метотрексат и друг DMARD. Изследователите все още не са определили категорично дали едно лекарство или комбиниран подход е по-ефективен.

Важно е да се отбележи, че приемането на метотрексат през устата включва приемане на седмично-не ежедневно-дози. Това може да причини объркване. В някои случаи хората приемат, че тази инструкция е грешка и приемат седмичните си дози всеки ден. Това е опасно и може да причини предозиране.

Винаги следвайте инструкциите от фармацевт или лекар внимателно, когато приемате метотрексат. Всеки, който не е сигурен в правилната доза, трябва да се консултира с медицински специалист.

Каква е средната доза за инжекции?

Средната доза за инжекционно метотрексат е същата като за пероралния метотрексат. Дозировката винаги е седмична.

Ако човек не реагира добре на перорален метотрексат, той може да реагира по -добре на инжекционната форма на лекарството. Това е така, защото прилагането на лекарството под кожата му позволява да заобиколи храносмилателната система. Това помага на метотрексат да действа по -ефективно, без да увеличава риска от странични ефекти.

Коя е най -ниската доза за RA?

Лекар може да препоръча седмична начална доза от 7,5 mg за метотрексат. Дозировката, по -ниска от тази, може да не е толкова ефективна, но всеки, който се интересува от по -ниска доза, трябва да говори с лекаря си.

Каква е максималната доза?

Много проучвания съобщават, че съобщават, че съобщават, че съобщават, че много проучвания съобщават, че съобщават, че съобщават за това, че много проучвания съобщават, че съобщават, че са Горната доза на метотрексат е 25–30 mg. Въпреки това, някои хора, които не изпитват странични ефекти, могат да се възползват от по -високи дози.

Лекарите започват хора на ниски дози на метотрексат, за да им позволят да наблюдават неблагоприятни ефекти. Може да отнеме 3–6 седмици, преди лекарството да започне да подобрява симптомите на РА, така че може да не е незабавно ефективно.

странични ефекти

Според Фондация за артрит медицинските специалисти разглеждат метотрексат като Едно от най -безопасните лекарства за артрит. Въпреки това, някои хора могат да изпитат странични ефекти, като:

 • Рани на устата
 • сънливост
 • замаяност
 • загуба на коса
 • Гадене
 • повръщане

Много от страничните ефекти на метотрексат се случват поради ефектите на лекарството върху нивата на фолат в тялото. Хората може да са в състояние да облекчат страничните ефекти, като приемат ежедневна добавка за фолат или фолиева киселина. Лекар може да предостави инструкции за най -добрата доза за опит.

здравен специалист може да препоръча и други мерки за намаляване на страничните ефекти, като разделяне на дозата, преминаване от перорален метотрексат към инжекции, приемане Използването на обезболяване за изплакване за рани на устата.

Рискове

Висока или дългосрочна доза на метотрексат може да бъде опасна. В някои случаи това може да причини сериозни нежелани реакции. Например, приемането на метотрексат за дълъг период може да увеличи риска от увреждане на черния дроб, особено за тези, които:

 • пийте големи количества алкохол
 • имат съществуващо чернодробно заболяване
 • са възрастни възрастни
 • имат диабет
 • имат затлъстяване

хората с висок риск от увреждане на черния дроб може да не са в състояние да бъдат в състояние Вземете това лекарство. Други потенциални рискове от лечението с метотрексат включват:

 • Тежките инфекции, поради потискане на имунната система
 • Увреждане на белите дробове
 • Увреждане на лигавицата на The Храносмилателен тракт
 • Тежките кожни реакции

Метотрексат също не е безопасен за хора, които са бременни или могат да бъдат бременни, или хора, които кърмят.

Важно е също така да се знае, че метотрексатът взаимодейства с някои често срещани лекарства. Приемайте това лекарство само както е предписано, и уведомете лекаря или фармацевтът, преди да приемате други лекарства или добавки.

Безопасност

Важно е да съхранявате и използвате метотрексат безопасно.

Съхранение

Човек трябва да съхранява таблетки с метотрексат при стайна температура, далеч от излишната топлина в-лосс отзиви и влага. Съхранявайте инжекционните флакони на лекарството при температури от 68–77 ° F (20–25 ° C) и далеч от светлината.

Използване

За да използвате метотрексат, следвайте инструкциите на Лекарствата внимателно, освен ако лекар или фармацевт няма различна препоръка.

За инжекции производителите обикновено доставят метотрексат в предварително напълнени спринцовки. За да използвате един:

 1. Подгответе оборудването: Съберете запасите, включително алкохолен тампон, памучна топка, спринцовка на метотрексат и контейнер, устойчив на пробиване за изхвърляне на иглата след това.
 2. Проверете лекарствата: Проверете датата, за да се уверите, че тя не е изтекла. Течността трябва да е жълта и да не съдържа бучки или частици. Но въздушните мехурчета са нормални.
 3. Измийте ръцете: Използвайте сапун и топла вода и измийте старателно.
 4. Изберете място за инжектиране: това трябва да е стомаха или бедрото. Не инжектирайте метотрексат в ръцете или в рамките на 2 инча от бутона на корема. Също така, избягвайте всякакви нежни, натъртени или белези.
 5. Почистете мястото на инжектиране: Използвайте алкохолния тампон и оставете кожата да изсъхне. Не докосвайте областта, преди да прилагате инжектирането и не вентилатор и не издухвайте върху кожата, за да я изсушите по -бързо.
 6. Пригответе спринцовката и иглата: дръжте тялото на спринцовката и извадете капака на иглата. Не докосвайте иглата или не позволявайте да докосне нещо друго. За да инжектирате, изстискайте областта на почистената кожа и, като използвате бързо движение, поставете иглата в кожата под ъгъл 45 градуса. Бавно натиснете буталото надолу, докато спринцовката се изпразни.
 7. След инжектирането: леко извадете иглата и покрийте мястото с памучна топка за 10 секунди. Изхвърлете иглата за спринцовка и капачката в контейнера, устойчив на пробиване. Запишете датата и мястото на инжектирането.

Не забравяйте да изхвърлите използваните спринцовки в контейнер Sharps, който FDA е одобрил.

Научете повече за изхвърлянето на игли и Спринцовки безопасно.

пропуснаха дози

Ако човек забрави да вземе дозата си метотрексат, трябва да го приемат веднага щом си спомнят. Ако обаче дозата закъснява с повече от 2 дни, свържете се с лекаря за съвет. Не приемайте две дози заедно, за да компенсирате пропусната доза.

Кога да говорите с лекар

Попитайте лекар или фармацевт всякакви въпроси относно използването на Methotrexate за RA. Важно е да се разбере:

 • Независимо дали е безопасно да се приемат
 • Правилната доза
 • Кога да го приемате
 • Как да управляваме всякакви странични ефекти
 • Какви лекарства да избягваме по време на лечението

Всеки, който не забележи подобрение на симптомите на RA, трябва да уведоми лекаря си. Лекарят може да увеличи дозата или да комбинира метотрексат с друго лекарство за по -добри общи ефекти.

Всеки, който развива някой от тези симптоми след приемане на метотрексат, се нуждае от медицинска помощ веднага:

 • Признаци за инфекция, като треска, втрисане или възпалено гърло
 • Необичайно натъртване или кървене
 • Бледа кожа
 • Тежка умора
 • задух
 • тежък обрив или мехури на кожата
 • Объркване или припадъци

Обадете се на 911 или местния номер за спешни случаи, ако a Лицето е взело твърде много метотрексат – вероятно защото са взели две дози близо един дози – или ако са взели друго лекарство, което може да причини взаимодействие. Опишете какво е взел човекът и колко, на респондента за спешни служби.

Резюме

Метотрексат е имуносупресорно лекарство, което лекарите често използват за лечение на болката и възпалението на RA. Това е DMARD, който може да забави увреждането на RA на ставите.

За разлика от много лекарства, Methotrexate има седмично, а не дневен график за дозиране. Това е вярно, независимо дали човек приема таблетки метотрексат или инжектира лекарствата. Независимо от формата на лекарството, стартовата доза е 7,5 mg седмично, което лекарите могат да се увеличат постепенно до 25–30 mg седмично.

метотрексатът обикновено е безопасен при правилна употреба, но като всички лекарства, това е, то това може да причини странични ефекти. Важно е да сте наясно с тези и други свързани рискове, като лекарствени взаимодействия и предозиране. Ако човек има някакви въпроси или притеснения относно приемането на метотрексат за RA, трябва да се свърже с фармацевт, лекар или друг медицински специалист.

 • Ревматоиден артрит
 • Аптека/фармацевт

Contents